13 Ocak 2011 Perşembe

-Zonguldak Haber

Alaplı'da Trafik Kazası: 1 Yaralı
Alaplı İlçesinde Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Yaralandı


Alaplı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Öner Buldun yönetimindeki 67 SF 588 plakalı otomobil, Taşbaşı mevkisinde, Hüseyin Erdemir'in kullandığı 34 EBP 76 plakalı kamyonla çarpıştı.

Yaralanan Buldun, Alaplı Devlet Hastanesine kaldırıldı. 

Köy Yolunun Yapılması İsteği
Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Aşağıdoğancılar Köyü Muhtarı Rahmi Yapar, 2 Kilometrelik Yolun Onarımı İçin Belediyeye Talepte Bulunduklarını Bildirdi

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Aşağıdoğancılar Köyü Muhtarı Rahmi Yapar, 2 kilometrelik yolun onarımı için belediyeye talepte bulunduklarını bildirdi.

Yapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye sınırları içinde kalan yolun doğalgaz çalışması nedeniyle bozulduğunu söyledi.

Belediyenin, bozulan yolu kısa sürede yapmasını beklediklerini belirten Yapar, şöyle konuştu:

'Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu'na yol ile ilgili taleplerimiz olmuştu. Doğalgaz çalışması sonrası bozulan 2 kilometrelik yolda acilen onarım ve genişletme çalışması yapılması gerekiyor. Belediye sınırları içindeki bu yoldan yüzlerce araç köylere gidiyor. Yolun bozuk olmasından dolayı birçok araç alternatif olan kapalı pazar yeri yolunu kullanmak zorunda kalıyor.' 

Ttk'nın Kömür Satışında Artış
Orhan Akyüz - Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (ttk) Geçen Yıl, 2009'a Göre 13 Bin 133 Ton Fazla Kömür Satarak Kdv Hariç 267 Milyon 577 Bin 926 Lira Gelir Elde Etti

Orhan Akyüz - Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) geçen yıl, 2009'a göre 13 bin 133 ton fazla kömür satarak Kdv hariç 267 milyon 577 bin 926 lira gelir elde etti.

AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk maden ocaklarında üretilen taş kömürü, Çatalağzı Termik Santralının (ÇATES) yanı sıra, demir-çelik fabrikaları, kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlara satılıyor.

TTK, 2010'da en fazla satışı 1 milyon 23 bin ton karşılığında 105 milyon 793 bin 854 lirayla ÇATES'e, en az ise bin 688 ton karşılığında 412 bin 136 lirayla Konya Şeker Fabrikasına yaptı.

Geçen yıl 1 milyon 768 bin 910 ton kömür satan kurum, Kdv hariç 267 milyon 577 bin 926 lira gelir elde etti. 2009'a göre TTK satış gelirini 3 milyon 768 bin 649 lira, satış miktarını da 13 bin 133 ton arttırdı. 

-Zonguldakspor Fikstür

1.Hafta
Bolu Geredespor - Eskişehir Demirspor
Zonguldakspor - Zonguldak Kilimli Bld.sporAnkara Sincan Bld.spor - Ankara Pursaklar Bld.spor
Kırşehir Fatihspor - Kırıkkale Yahşiyanspor
Bartınspor - Karabük Çelik-İş Orman
Akyurt Bld.spor - Ankara Adliyespor

2. Hafta

Eskişehir Demirspor - ZonguldaksporKarabük Çelik-İş Orman - Akyurt Bld.spor
Kırıkkale Yahşiyanspor - Bartınspor
Ankara Pursaklar Bld.spor - Kırşehir Fatihspor
Zonguldak Kilimli Bld.spor - Ankara Sincan Bld.spor
Ankara Adliyespor - Bolu Geredespor

3. Hafta

Zonguldakspor - Bolu GeredesporAnkara Sincan Bld.spor - Eskişehir Demirspor
Kırşehir Fatihspor - Zonguldak Kilimli Bld.spor
Bartınspor - Ankara Pursaklar Bld.spor
Akyurt Bld.spor - Kırıkkale Yahşiyanspor
Karabük Çelik-İş Orman - Ankara Adliyespor

4. HaftaEskişehir Demirspor - Kırşehir Fatihspor
Bolu Gerede Spor - Ankara Sincan Bld.spor
Kırıkkale Yahşiyanspor - Karabük Çelik-İş Orman
Ankara Pursaklar Bld.spor - Akyurt Bld.spor
Zonguldak Kilimli Bld.spor - Bartınspor
Ankara Adliyespor - Zonguldakspor
5. HaftaAnkara Sincan Bld.spor - ZonguldaksporKırşehir Fatihspor - Bolu Geredespor
Bartınspor - Eskişehir Demirspor
Akyurt Bld.spor - Zonguldak Kilimli Bld.spor
Karabük Çelik-İş Orman - Ankara Pursaklar Bld.spor
Kırıkkale Yahşiyanspor - Ankara Adliyespor

6. HaftaEskişehir Demirspor - Akyurt Bld.spor
Bolu Geredespor - Bartınspor
Zonguldakspor - Kırşehir FatihsporAnkara Pursaklar Bld.spor - Kırıkkale Yahşiyanspor
Zonguldak Kilimli Bld.spor - Karabük Çelik-İş Orman
Ankara Adliyespor - Ankara Sincan Bld.spor

7. HaftaKırşehir Fatihspor - Ankara Sincan Bld.spor
Bartınspor - ZonguldaksporAkyurt Bld.spor - Bolu Geredespor
Karabük Çelik-İş Orman - Eskişehir Demirspor
Kırıkkale Yahşiyanspor - Zonguldak Kilimli Bld.spor
Ankara Pursaklar Bld.spor - Ankara Adliyespor

8. HaftaEskişehir Demirspor - Kırıkkale Yahşiyanspor
Bolu Geredespor - Karabük Çelik-İş Orman
Zonguldakspor - Akyurt Bld.sporAnkara Sincan Bld.Spor - Bartınspor
Zonguldak Kilimli Bld.spor - Ankara Pursaklar Bld.spor
Ankara Adliye spor - Kırşehir Fatihspor

9. HaftaBartınspor - Kırşehir Fatihspor
Akyurt Bld.spor - Ankara Sincan Bld.spor
Karabük Çelik-İş Orman - ZonguldaksporKırıkkale Yahşiyanspor - Bolu Geredespor
Ankara Pursaklar Bld.spor - Eskişehir Demirspor
Zonguldak Kilimli Bld.spor - Ankara Adliyespor

10. HaftaEskişehir Demirspor - Zonguldak Kilimli Bld.spor
Bolu Geredespor - Ankara Pursaklar Bld.spor
Zonguldakspor - Kırıkkale YahşiyansporAnkara Sincan Bld.spor - Karabük Çelik-İş Orman
Kırşehir Fatihspor - Akyurt Bld.spor
Ankara Adliyespor - Bartınspor

11. HaftaAkyurt Bld.spor - Bartınspor
Karabük Çelik-İş Orman - Kırşehir Fatihspor
Kırıkkale Yahşiyanspor - Ankara Sincan Bld.spor
Ankara Pursaklar Bld.spor - ZonguldaksporZonguldak Kilimli Bld.spor - Bolu Geredespor
Ankara Adliyespor - Eskişehir Demirspor

-Zonguldaksporumuz

Vardır senın rengınde ŞEHİT madenci kanı
Başarılı olki sürsün madencinin şerefi,şanı!

KOZLU'
Pursaklar Belediyespor deplasmanını 2-1’le geçen Zonguldaksporlu futbolculara maç sonrası sıcağı sıcağına prim dağıtıldı.Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, karşılaşma öncesi verdiği 5 bin TL prim sözünü tuttu. Bektaş, Ankara’da oynanan karşılaşma için Futbol Şube Sorumlusu Erhan Birinci, Asbaşkan İsmet Özger, Genel Kaptan Metin Malkoç ve Kulüp Müdürü Mehmet Kulaksız’ı görevlendirdi. Yanlarında 5 bin TL parayla gelen Kozlusporlu yöneticiler, sahadan galibiyetle ayrılan lacivert-kırmızılı futbolculara soyunma odasında primlerini dağıttılar.
Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ve Kulüp Başkanı Murat Yüksel’in başarı dileklerini futbolculara ileten Erhan Bilici Zonguldaksporlu futbolculara hitaben soyunma odasında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.Belediye Başkanımız Ali Bektaş ve Kulüp Başkanımız Murat Yüksel maçtan sonra telefonla aradı. Galibiyetinizi kutladılar. Başarılar dilediler. Şunu bilin ki ben burada onlar adına konuşuyorum. Bundan sonra Belediye Başkanımız Ali Bektaş ve Kulüp Başkanımız Murat Yüksel arkanızdalar. Sizlere tam destek veriyorlar. Bundan sonra oynayacağınız her maçta Zonguldakspor’un arkasında Kozluspor var. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
İkinci yarıdaki iç saha maçlarını büyük bir olasılıkla Kozlu’da oynayacaksınız. Bunu Hocanız Uğur Terzi ve Başkanımız Celal İncekara daha önce bize belirtti. Kozlu halkı ve Kozluspor taraftarı orada sizi bağrına basacaktır. Bundan sonra Zonguldakspor’un arkasında Kozluspor vardır. Tam destek verecektir.” dedi. Bu güzel sözlere alkışlarla karşılık veren Zonguldaksporlu futbolcular, aldıkları haklı galibiyeti doyasıyla kutladılar.” dedi.

-Zonguldak Yöresel Mutfağı


Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak "tuzlama" bütün olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak", çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır. Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.


 


Uğmaç Çorbası
Malzemesi


6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz. Yapılışı


Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dökülmesi sağlanır. Bir bardak su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İçine süt ilave edilir, tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, üzerine nane serilebilir.


 


Cevizli Dolma
Malzemesi


250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça. Yapılışı


Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur. Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir. İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır. .


 


Yaprak Sarma
Malzemesi


300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm yaprağı. 
Yapılışı


Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz küçük küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım çay bardağı sıvı yağ konur karıştırılır. Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır. Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir. Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üzerine harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır.


 


Malay 
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve sürekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla küçük parçalar halinde dökülür. Üzerine süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ ya da pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; küçük parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür. Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne dökülür.

-Zonguldak Festivaller


ZONGULDAK’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU VE UZUN MEHMET’İ ANMA GÜNÜ PROGRAMI
YERİ VE TARİHİ

Merkez - 21 Haziran
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Zonguldak Belediye Başkanlığı
 

ZONGULDAK KARAELMAS ULUSLARARASI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Merkez - 21 Haziran 
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Zonguldak Belediye Başkanlığı
 

KARADENİZ EREĞLİ OSMANLI ÇİLEĞİ KÜLTÜR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Kdz.Ereğli - 18 Haziran
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı - Osmanlı Çileği Üreticilerini Koruma Der.
 

ULUSLARARASI SEVGİ BARIŞ DOSTLUK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Kdz.Ereğli - Temmuz 1.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı
 

KABOTAJ BAYRAMI KİLİMLİ KÜLTÜR, SANAT VE SPOR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Kilimli - Temmuz 2.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Kilimli Belediye Başkanlığı
 

ULUSLARARASI DEVREK BASTON VE KÜLTÜR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Devrek - Temmuz 4.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Devrek Belediye Başkanlığı
 

ULUSLARARASI ALAPLI FINDIK KÜLTÜR TURİZM VE SPOR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Alaplı - Temmuz 4.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Alaplı Belediye Başkanlığı
 

ULUSLARARASI GENÇLİK DEĞİŞİM PROGRAMI
YERİ VE TARİHİ

Alaplı - Temmuz 1.-4.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Alaplı Belediye Başkanlığı
 

BÜYÜK ATATÜRK’ÜN ZONGULDAK’I TEŞRİFLERİNİ ANMA GÜNÜ PROGRAMI
YERİ VE TARİHİ

Merkez - 26 Ağustos
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Zoguldak Belediye Başkanlığı
 

DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ
YERİ VE TARİHİ

Merkez - 04 Aralık 
DÜZENLEYEN KURULUŞ

T.M.M.O.B. Maden Mühendisleri Odası 
 

HAMSİ FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ

Kdz.Ereğli - Aralık 4.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı

-Zonguldak Tarihi Eserleri


Kdz.Ereğli (Mariandin/Marianydn,Herakleia Pontike)
M.Ö. VI. Yüzyılda Frig soyundan gelen Ereğli'nin ilk adı Mariandyn'dır. Daha sonra Herakleia Pontike adını alan kenti, söylenceye göre mitolojinin ünlü kahramanı yarı tankı Herakles (Herkül) kurmuştur. Mitolojide "Herakleia" adıyla kurulmuş yedi kentten biri ve en önemlisi olan Herakleia Pontike; Roma, Bizans Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Osmanlı uygarlıklarını yaşamasına karşın tarihin çeşitli dönemlerinde yağmalanmıştır.
Rastlantı ya da inşaat evresinde ortaya çıkan mezarlar, lahitler, sütunlar ve Çeştepe mevkiindeki tümülüs, Bozhane Cami, Halil Paşa Cami, Kırmanlı Cami, Molla Halil Cami, Ali Molla Cami, İskele Cami, Ağa Cami, Hacı Eşref ve Akarca Mescitleri, Kayabaşı Ziyaretgahı, Aktaş Şeyhi Türbesi, Seyit Nasrullah Efendi Türbesi, Keşif Tepedeki (Çeştepe) Demirci Dede, Kentteki Kuştepe ve kıyıdaki Mersin Dede yatırları, Hacı Mehmet Çeşme ve Murtaza Mahallesi Çeşmesi yanında, on sekiz adet sivil mimarlık örneği yapı Kdz.Ereğli'deki tescilli ekinsel değerlerdir.
 
Acheron Vadisi Ören Yeri 
Cehennemağzı Mağaralarının bulunduğu yöredir. Yörede dikkati çeken kalıntılar ilk hıristiyanların ibadethane olarak kullandığı mağaradır.

Sur Kalıntıları 
Hellenistik döneme ait olan sur parçalarında çok sert, gri, renkli kireçtaşından iri ve kalın blok taşları kullanılmıştır. Bu taş bloklar yan yana ve harçsız yerleştirilerek, aradaki küçük taş bloklar yatay hatlarıyla desteklenmiştir.

Kdz.Ereğli Kalesi 
Kdz.Ereğli'nin kent surlarının çevrelediği tepede bulunmaktadır. Bizans Dönemi'nde XIII. Yüzyıl başlarında yapılan kale ve çevre duvarları vardır.

Herakles (Herkül) Sarayı 
İri kesme taş bloklarla ve özenli bir işçilikle inşa edilen bu yapı kalıntısı antik döneme ait olup, iki cephedeki duvar kalıntıları dışında tümüyle yıkık durumdadır.

Su Tesisleri 
Antik çağda kentin su gereksinimini karşılamak üzere inşa edilen su tesislerinin Roma Dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Kandilli yakınlarından başlayan (Balı Köyü) ve yaklaşık 16 km bir hat boyunca kente ulaşan su şebekesi kent sularının yakınında bulunan bir havuzda toplanmakta ve havuzdan çıkan bir kaç kolla, kanalla su kent alanının merkezine aktarılmaktadır.

Çettepe Fener Kulesi 
Kdz.Ereğli'nin kuzeyinde Çeştepe'de deniz seviyesinden yaklaşık 200 m yükseklikte bulunan kulenin Hellenistik Dönemde yapıldığı ve Bizans Döneminde de yeniden inşa edildiği anılmaktadır.
 
Bizans Sarnıcı Kalıntısı 
Kdz.Ereğli Akarca mahallesinde bulunan ve Bizans döneminden kalma olduğu anlaşılan sarnıcın hemen hemen tümü toprak altında bulunmaktadır. Bir hafriyat çalışması sırasında ortaya çıkan sarnıcın tahribata uğramaması için içi doldurulmuş, ancak açık kalan bölümü tahrip olmuştur.

Krispos Anıt Mezarı 
Kdz.Ereğli'de gösteriler yapan ve orada ölen eski Mısırlı pandomim sanatçısı Krispos'un anısına yapılmıştır. Kaidesi ile birlikte 2.10 m yükseklikte bulunan anıtın önünde 19 satırdan oluşan ve kazılarak yazılmış bir şiir bulunmaktadır.
 
Bizans Kilisesi 
Kdz.Ereğli Akarca Mahallesinde bulunan kilisenin bulunduğu yerde 1942 yılında yapılan Çelikel Camii yeralmaktadır. Bizans dönemine ait kilisenin döşeme mozaiği ve duvarının bir bölümünde yer alan fresko kalıntıları caminin bodrumunda bulunmaktadır.

Ayasofya Kilisesi (Orta Cami) 
Sularla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından inşa edilen Hagia Sophia (Kutsal Akıl) kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi ya da Cami olarak anılmaktadır.

Filyos (Tieion,Teion,Tion)
Filyos Nehri' nin Karadeniz'e döküldüğü alanda kurulu Filyos antik kenti, önceleri Billaius adıyla biliniyordu. Bu ad, su geçiti olan yer anlamına gelen Pailaios sözcüğünden türemiştir. Kentin en yaygın adı Tieion' dur. Bu sözcük, kentin kurucusu, din adamı Tios' tan gelmektedir.
Günümüzde birinci ve ikinci derece sit alanları bulunan Filyos' ta, arkeolojik yüzey araştırmalarına göre, antik Tieion kenti bir akrapol, iki nekrapol alan ve sular altında kalan antik bir mendirekten / limandan oluşmuştur.
Romalılar döneminde yapılan kale, harabe durumunda bir mabet (tapınak),amfiteatr ve büyük bir yapıya ait olduğu sanılan üç kemerli bir duvar, Çayır Mağarası' ndan çıkan suyu kente taşyan su kemeri kalıntıları günümüze kadar ulaşabilen kültür değerleridir.
Bu tarihsel eserlerden kale ve amfiteatr 2001 yılında restore edilmeye başlanmış ve çalışmalar halen sürmektedir.

-Zonguldak Tarihi

Orta Anadolu'nun hemen hemen tümünde egemen olan Hitit İmparatorluğu, Ege Göç Kavimleri hareketi ile ortadan kalkarken, çoğunluğunu Frig boylarının oluşturduğu Bithin, Mariandyn ve Migdon adlı göç toplulukları yörenin ilk sakinleri olmuştur. MÖ VI. Yüzyılda Batı Anadolu'da başlayan kolonizasyon süreci ile birlikte, yörede de Kdz.Ereğli (Herakleia Pontica), Hisarönü (Teion), Sesamos (Amasra) gibi yerlerde ticari iskeleler (emperion) kurulmuştur.
MÖ 334'e kadar Perslerin egemenliğinde kalan bölge, bu tarihten sonra Makedonyalıların eline geçmiş; ancak yöre halkının isyanı sonucu kısa bir süre bağımsız bir yönetime (Bithynia Krallığı) kavuşmuştur. MÖ 27'de Roma İmparatorluğuna, 395 yılında ise imparatorluğun ikiye ayrılması sonucu Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğuna bağlanmıştır.
1084 yılında Anadolu Selçuklu Devleti komutanlarından Emir Karatekin tarafından ele geçirilen Zonguldak ve yöresi, Anadolu Selçuklu Devleti ile Büyük Selçuklu Devleti arasındaki sürtüşme nedeniyle, önce Bizanslılar, sonra da Danışmendlilerce işgal edilir. Ancak Anadolu Selçuklu Devleti kısa bir süre sonra toparlanarak, yöreyi yeniden ele geçirir (1186).
IV. Haçlı Seferi'nden sonra Bizanslılar dağılma, Anadolu Selçuklu Devleti ise çöküş sürecini yaşadığından, bölgenin kıyı şeridi Cenevizlilerce alınır; iç kesimlerde ise Candaroğulları gelişir. Osmanlı İmparatorluğunun gelişme döneminde Padişah I. Murat bölge topraklarını Osmanlı sınırına katmak istemiş, ancak halk buna karşı çıkarak Candaroğullarının yanında yer almıştır. Bunun üzerine Osmanlılar Cenevizlilerle anlaşarak, 1380'de Kdz.Ereğli'yi, 1392'de de Zonguldak ve çevresini kendi topraklarına katmış, kıyı şeridindeki ticari yaşam ise yine Cenevizlilere bırakılmıştır.
1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı almasıyla birlikte yöredeki Hıristiyan bezirganlar İstanbul'a göç etmiş; yöre Osmanlıların ilgisini çekmeyince de, 1654 yılında Kazak korsanlarca, daha sonra da korsanlara karşı halkı korumak amacıyla bölgeye gelen yeniçerilerce yağmalanmıştır. Yörenin ekonomik ve ticari önemini yitirmesi ve devletin yeterince sahip çıkmaması sonucu, eşkıyalar ve ayanların baskısı halkı göçe zorlamıştır.
1829 yılında taşkömürünün bulunmasıyla yeniden önem kazanan bölgede 1848'de ilk kömür ocakları kurulmuş; 19. yüzyılın sonuna doğru İngiliz, Fransız, Belçika, Rus şirketleri taşkömürü üretimi yapmak üzere yöreye akın etmiştir. Yöredeki şirketlerin haklarını korumak ve üretimi artırmak bahanesiyle Fransız askerleri önce Zonguldak'ı, ardından da Kdz.Ereğli'yi işgal etmiş (1919); ancak, Zonguldak ve çevresinde oluşturulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine bağlı milis güçlerinin karşı koymasıyla 18.06.1920'de Kdz.Ereğli'den, 21.06.1920'de ise Zonguldak'tan çekilmek zorunda kalmışlardır.
Zonguldak, 1 Nisan 1924 tarihinde, Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olma unvanını kazanmıştır.

-Alaplı


    İlçe 41/53 kuzey enlemi ile 31/25 doğu boylamında yer almaktadır.
Genel olarak dağlık ve engebeli olan arazi iç kısımlarda doğru yükselirken, sahile yaklaştıkça alçalır. En büyük yükseltisi Aladağ, en yüksek tepesi 1637 metre ile Bacaklıyayla’ dır.İlçenin en önemli akarsuyu olan Alaplı Irmağı, Ormanlı beldesinin güneyinden 710 metre yükseltili Atyaylası Tepesi yakınlarından doğar, geniş bir vadide basamaklar yaparak kimi yerlerde 600 metreyi bulan genişlikte, 22 kilometre uzunlukta akar ve ilçeyi ikiye bölerek Karadeniz’e ulaşır.
İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte, yazları serin, kışları ılık geçmektedir. Yaz kış ısı şarkı 15, yıllık ortalama sıcaklık 13, toprak sıcaklığı ortalaması 16 derecedir. Bol yağış alan ilçenin yıllık ortalama yağıŞ miktarı 1163 milimetredir.

İlçenin Devlet Karayolundan başka ulaşım imkanı yoktur. Ereğli İlçesi Gülüç Beldesinden itibaren başlayan karayolu güzergahı önce Alaplı, oradan da Akçakoca sınırına kadar deniz kenarından seyreder. Bir taraşında, denize dik inen yamaçların ve sık aralıktaki derin vadilerin yeşili, diğer tarafında gözün alabildiğine bir ufka yayılı , elini uzatsan tutulacak yakınlıktaki irili , uşaklı koylarına doluşan masmavi deniziyle; eşsiz güzellikleri kucaklayarak devam eder. Alaplı, deniz ve yayla turizmi açısından son derece elverişlidir.

-Merkez İlce

Merkez ilçe, ilin batısında, 637 kilometrekarelik bir alanda, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Çatalağzı Termik Santralının üretim ve işletme sahalarıyla iç içedir. Karadeniz’de yaklaşık 17 kilometrelik kıyısı olan merkez ilçe, aynı zamanda çevresinde yer alan belde ve köylerin de istihdam, ticaret merkezidir.
Zonguldak, Kozlu, Kilimli ve Çatalağzı’da farklı yerel yönetimler bulunmasına karşın, hem birbirlerine yakınlıkları hem de benzer sorunları yaşamaları nedeniyle, ilgili belediyelerce 1971 yılında Zonguldak Metropoliten Planlama Örgütü kurulmuştur.
Merkez ilçe sınırları içinde kalan toprakların büyük bir bölümü jeolojik yapı, topografik özellikler ve mülkiyetten kaynaklanan sorunlar nedeniyle yerleşime elverişli değildir. Mevcut yerleşimler doğrudan kömür üretim bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Taşkömürü üretiminin yapıldığı maden ocakları, ağırlıklı olarak merkez ilçe sınırları içinde yer almaktadır.
Merkez ilçe sınırları içinde mağara, orman alanları, trekking alanları, Termal kaynak, sahil bandı gibi turizme konu olabilecek büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Gökgöl Mağarası, Harmankaya ve Değirmenağzı Şelaleleri, Göldağı, Ulutan ve Milli Egemenlik orman içi dinlenme alanları, Türkali, Göbü, Kapuz, Ilıksu ve Değirmenağzı plajları özellikle yöre halkının rağbet gösterdiği alanlardır.

-Ereğli

Şehir, kuzeybatıda Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi) , kuzeydoğuda Örencik ve Hacıhasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elmatepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Bu tepelerden Elmatepe 1960’ lı yıllarda Ereğli-Düzce karayolu yapımı sırasında ortadan ikiye bölünerek yol güzergahına dahil edilmiş, ERDEMİR sahası içinde kalan bölümü ise 1992 yılındaki büyüme çalışmaları kapsamında tamamen kaldırılmıştır. 1961 yılında yapımına başlanan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikasının kurulabilmesi için Göztepe’ nin arkasında Gülüç Irmağına kadar uzanan alanda, o zamanki adıyla Filtepe düzlenerek molozlarla denize doldurulmuş ve çok büyük bir alan elde edilmiştir.
Denize dik yamaçlarla inen bu tepeler arasındaki vadilerden Handeresi, Kemer, Tabakhane ve Kabasakal Dereleri akmaktadır . Kale Tepe 150 metre ile şehrin en yüksek tepesidir. Hemen altından başlayan bir yelpazeyle kıyıya doğru genişleyen eski Ereğli bu tepenin eteklerine kurulmuştur. Katip Çelebi’nin Cihan- nüma adlı eserinde liman kent anlamına gelen Bender-Ereğli olarak anılan şehir, sanayi kimliğine karşın güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmemiş olmasını Atatürk ün doğumunun 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde başlatılan şehircilik çalışmalarına borçludur.
Anadolu Kavağına 105 mil deniz mesafesinde olan ve Pontus Heraklesi harabeleri üzerine kurulu şehir, Alaca ve Bababurnu’ nun oluşturduğu doğal dalga kıranla yıldız ve poyraz rüzgarlarına kapalı, eşsiz bir limana sahip olması nedeniyle, çevrenin en eski yerleşim yeridir.
Aşağıdaki nüfus bilgilerinden açıklıkla anlaşılacağı gibi Ereğli’nin büyümesi ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması Ereğli Demir ve Çelik Fabrikasının ilçeye kurulması ile mümkün olmuştur.

-Gökcebey


İlçenin toplam nüfusu 25.588 olup bunun 7.939'u Polis sorumluluk bölgesinde bulunmaktadır.
1845 yılına kadar, Tefen adıyla Bolu Sancağına bağlı 4 divandan (nahiye) oluşan bir kaza olan Gökçebey, bu kimliğini Cumhuriyetin kuruluşuna kadar korumuştur. Cumhuriyet döneminde nahiye yapılan Tefen'e, 1963 yılında Gökçebey adı verilmiş ve 1972 yılında beldede Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Devrek ilçesine bağlı Gökçebey beldesi 3644 sayılı kanunla 1990 yılında ilçe statüsüne getirilmiştir.
Yüzölçümü 15.153 ha. olan ilçenin % 60'ı ormanlarla kaplıdır. Denizden yüksekliği 51 metre olan Gökçebey ilçesi, yüksekliği 906 - 1179 metre arasında değişen sekiz tepeyle çevrilidir. Filyos Irmağı ilçenin kenarından geçer ve Filyos beldesinden Karadenize dökülür. Karadeniz ikliminin egemen olan ilçede yazları ve kışları ılık geçer. Kabalaklı, Pamukdüzü, Kertili (Çamlık) mesire yerleri, Karanlık Dere, Kurtdamı ve Sarıgöl Ormanları av turizmine son derece elverişli yerlerdir.
İlçe 1972 yılında belde, 1990 yılında Devrek'ten ayrılarak ilçe olmuştur.

-Çaycuma

İlçe, Filyos Çayı vadisinin iki yanında yer alan yamaçlar arasında kurulmuş olup, deniz seviyesinden yüksekliği 20 metredir. 228 kilometre uzunluğundaki Filyos Çayının yaklaşık 35 kilometrelik kısmı Çaycuma sınırları içinden geçerek, Filyos Beldesinde Karadeniz’ e dökülür
İlçede Karadeniz iklimi hakimdir; yazları fazla sıcak değildir, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır.Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. İlçe Filyos Vadisi boyunca kuzey rüzgarlarının etkisi altındadır.
72 kilometre olan karayolu ağıyla il merkezine ve komşu ilçelere bağlanan Çaycuma’nın, Zonguldak-Ankara demiryolu üzerinde 3 istasyon ve 6 durağı bulunmaktadır. Zonguldak-Ankara karşılıklı seferleri dışında, günün diğer saatlerinde Zonguldak-Çaycuma-Karabük hattında yolcu ve yük nakli yapılmaktadır. İlçede 1942 yılında yapılan Kokaksu (Saltukova) Hava Alanı uzun yıllardan beri kaderine terkedilmişliğinden; sivil havacılık ihtiyaçları çerçevesinde ulaşıma açılması yönündeki çalışmaların başlaması ile kurtulmuştur. 1800 metre uzunluğundaki pist ve terminal binası inşaatı tamamlanmış, drenaj çalışmaları devam etmektedir.
M.Ö. 2000 yılından itibaren sırasıyla Pers, Makedonya, Pontus ve Roma Krallıklarının egemenliğinde olan Çaycuma’nın, M.S. dönemleri Bizans ve Türk Beyliklerinin egemenliğinde geçmiştir. Osmanlı döneminde, 1869 tarihli Kastamonu Vilayeti , 1916 tarihli Bolu Mutasarrıflığı Salnameleriyle ve 1869 yılında Çarşamba adıyla Devrek kazasına, 1883 yılında ise Bartın’a , Osmanlı Devletinin 1902 tarihli Salnameleriyle ise Çarşamba Nahiyesi olarak Zonguldak’a bağlandığı yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.
Yeşilin hemen her tonuyla, konuklarını bağrına basan Çaycuma, tadına doyulmaz yoğurduyla yürekleri serinletir ve mis gibi bembeyaz yoğurt, türlü etkinliklerin sergilendiği , coşkuların yaşandığı festivallere adını verir Çaycuma’ da…

-Devrek

Devrek İlçesi, Batı Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde, Zonguldak İl Merkezinin 60 km. güneydoğusunda bulunur.  İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 100 metredir.
İlçenin en önemli akarsuyu Devrek Çayı olup, Abant dağlarından doğar ve Büyüksu adıyla devam eder. Yeniçağave Dirgine’den katılan iki önemli koldan sonra Devrek Çayı adını, Çomaklı Deresi ve birkaç ufak dere bu çaya katıldıktan sonra Gökçebey İlçesi yakınlarında Karabük’ten gelen Soğanlı Çayı’nın devamı olan Yenice Çayı ile birleşerek Filyos Çayı adını alarak devam eder ve Filyos Bucağından Karadeniz’ e dökülür. İlçe sınırları içinde tamamı 49.316 ha. olan ülkenin en zengin ormanları yer almaktadır. Bu ormanlar iğne yapraklı (çam), yayvan yapraklı (meşe) ağaçlarından oluşmaktadır. Dört mevsimi yağışlı geçen ilçede ılıman deniz iklimi hakimdir. Yıllık ortalama yağış miktarı 170 m2/ kg.’dır.
Ankara-Zonguldak, Zonguldak-Bartın yolu üzerinde bulunan ilçenin tek ulaşım yolu karayoludur. Ayrıca Ereğli ilçesi ile de karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Asfalt olan bu yollar yaz ve kış açıktır.
14 Mayıs 1920’de Bartın ve Ereğli kazaları ile birlikte müstakil Mutasarrıflık olan Zonguldak’a bağlanmıştır. Bu tarihten sonra bağlıları Çarşamba (Çaycuma), Gökçebey ve Eğerci Bucakları ile yönetimini sürdüren Devrek ilçesi , Çarşamba Bucağının “Çaycuma” adıyla 1944 yılında, Gökçebey Bucağının aynı adla 1990 yılında Zonguldak İline bağlı ilçe statüsüyle ayrılmaları ile bugünkü sınırları içinde kalmıştır.
Zonguldak İli’nin diğer ilçelerinde olduğu gibi Devrek de, gelenek ve göreneklerine bağlı olmakla birlikte zamanın gerektirdiği tüm yeniliklere açık ve bu yeniliklere çok kısa zamanda uyum sağlayabilen modern ruhlu insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir.
Ata mesleği “Bastonculuk” Devrekli baston ustalarının elinde şekilden şekile girmekte, aklın alamayacağı nitelik ve nicelikte eserler üretilmektedir . Ağaç, bu ustaların elinde ağaç olmaktan çıkmakta, bir hanım parmağına dolanan iplik misali , her defasında “bir benzeri daha olmayan“ bastonlar üretilmektedir. Yabancı devlet büyüklerine sunulan armağanlar arasında “Devrek Bastonu“ ilk sıradadır. Bu eserler, Devrek halkının işine olan sevgi ve saygısını simgelemektedir.